Trombone Ensemble Gent    
 
 
    


informatielinks

Luc De Vleeschhouwer

het ensemble en de musici

international

nieuws

home

video's

gastenboek

Curriculum Vitae Luc De Vleeschhouwer     

Luc De Vleeschhouwer (°27 jan. 1961) studeerde trompet bij zijn vader Petrus aan de Stedelijke Muziekacademie te Sint-Niklaas. Hij begon in 1980 met trombone aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. In 1983 behaalde hij eerste prijzen voor trombone (prof. K. Smits) en kamermuziek (prof. Theo Mertens), en in 1986 het Hoger Diploma voor trombone met de grootste onderscheiding.

Sinds 1982 speelde hij als free-lance muzikant bij orkesten van de Muntschouwburg, de BRT en de VLOS, het Nationaal Orkest van België, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Nieuw Belgisch Kamerorkest, de Beethovenacademie, I Fiamminghi, het NSO van Litouwen, Champs d’Action en vele andere.

Hij was trombonist bij de Muziekkapel van de Rijkswacht van 1984 tot 1986, eerste solist trombonist bij het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen van 1987 tot 1988 en lessenaaraanvoerder trombonist bij het Nationaal Orkest van België 1989-...). Van jan. 1991 tot juli 1992 was hij eerste trombonist bij het Orquesta Sinfonica de Sevilla in Spanje.

In 1992 keerde hij terug naar het NOB als lessenaaraanvoerder trombonist, betrekking die hij tot op vandaag uitoefent.

Hij lag mee aan de grondslag van de heropbloei van het NOB die halfweg de jaren negentig ingezet is.

Tussen 1983 en 1990 won hij orkestaudities bij het NOB (doublure eerste solist, contractuele plaats), orkest van de RTBF, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Het Nationaal Orkest van België (statutaire plaats) en het Orquesta Sinfonica de Sevilla.

Als solist speelde hij met het Westvlaams Orkest, het Orkest van de Vlaamse Opera, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België, het Groot koperensemble G. Gabriëli, Brussels Brass, Brassband Willebroek, en vele amateurgezelschappen in Vlaanderen.

Hij vormde het trombonekwartet "Harsonara" samen met Wim Bécu, Koen Severens en Marc Lamoen. Met dit ensemble speelde hij vele concerten in België. Zij speelden voor Jeugd en Muziek en waren één van de eerste Vlaamse groepen die aangesloten waren bij "Live Music Now".

Hij was lid van het "tromboneoctet Karel Smits".

Hij speelde enkele producties op baroktrombone (alttrombone) (o.a. samen met Wim Bécu.).

Hij speelde orkestsolo’s op eufonium (M. Moussorgsky, R.Strauss...) en bastrompet (R.Wagner, Stravinsky...).

Als lid van het Belgium Brass Trio deed hij samen met Guido Seghers en Hubert Biebaut tournees naar Duitsland, Nederland, Taiwan en Spanje, en nam hij deel aan internationale Brassfestivals in Hongarije (Barc) en Italië (Verona). Hij werkte mee aan verschillende creaties van hedendaagse componisten zoals : Frits Celis, L.J.Coeck, J. Louel, H. De Vleeschhouwer en Peter Monck....

Hij maakte tevens deel uit van het Koperkwintet G. Gabriëli en het groot koperensemble Brussels Brass, waarmee hij in augustus 2001 als solist optrad op het internationaal brassfestival "Epsival" te Limoge in Frankrijk en meewerkte aan de realisatie van een CD (Muziek Mozaiek). Verder trad hij op met het Koperkwintet Gabriëli, begeleid door het NOB, in het "Concerto voor Koperkwintet en Symfonisch Orkest" van Jan Koetsier.

De CD "30 jaar Gabriëli Koperensemble", waaraan hij zijn medewerking verleende, is tot op vandaag een unicum binnen het ruime aanbod van opnames van koperensembles.

Gedurende zijn loopbaan speelde hij regelmatig recitals, voornamelijk in Vlaanderen, maar ook in Nederland en Spanje. Zijn repertoire omvat de grote concerti voor tenor- en alttrombone, alsook een gevarieerde keuze uit muziek voor trombone en piano.

Samen met zijn echtgenote Mieke Ameye speelde hij meerdere concerten met orgelbegeleiding, waarbij de ongewone combinatie van trombone en blokfluit enthousiast onthaald werd.

Als pedagoog was hij werkzaam in verschillende academies in Vlaanderen (Sint-Niklaas, Geel, Beveren). Hij was leraar trombone aan de Kunsthumaniora RIKSO te Antwerpen, assistent lesgever aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen,en leraar "vakdidaktiek voor trombone" in de afdeling lerarenopleiding en culturele agogiek van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.

Hij wordt regelmatig gevraagd als jurylid voor examens koper en trombone in de hogere muziekinstellingen (Conservatorium Antwerpen, Lemmensinstituut Leuven), alsook in muziekacademies over gans Vlaanderen.

In juni 2007 werd hij als extern jurylid gevraagd voor de auditie voor trombone bij het Symfonie Orkest Vlaanderen en als jurylid bij de wedstrijd "Dexia Classic".

Tal van professionele en amateur-trombonisten zijn zich bij Luc De Vleeschhouwer komen vervolmaken.

Hij onderhoudt zeer goede contacten met enkele instrumentenbouwers, en recent meer specifiek met Courtois (Buffet Crampon) Frankrijk.

Sinds 2001 is hij docent trombone aan de Hogeschool Gent Departement Conservatorium.

In zijn vrije tijd schrijft hij muziek voor kleinere ensembles van verschillend niveau, en werken voor harmonie en fanfare waarvan er enkele uitgegeven zijn bij "Les Editions Du Nord".

Hij heeft jarenlange ervaring als harmoniedirigent.

Hij heeft veel interesse voor relaxatietechnieken zoals eutonie en selfcoaching.

Begin 2008 start hij samen met oud-leerlingen en leerlingen het Trombone Ensemble Gent, waarin de trombone in al zijn facetten op unieke wijze aan bod komt.

Hij woont samen met zijn echtgenote Mieke Ameye en zijn zonen Michiel en Jeroen op de Kloosterberg te Steenhuize-Wijnhuize, zijn familiale uitvalsbasis voor al zijn projecten.


 

Contactgegevens

Graag geven we meer informatie via de hieronder opgegeven kanalen.

Telefoon : 003254503553 0032474686040

Postadres : Kloosterberg 17  9550 Steenhuize-Wijnhuize

Email :  de.vleeschhouwer.luc@pandora.be